Chuck steak na grile

Chuck steak je časť hovädzieho krku. Vyznačuje sa jemným tukovým mramorovaním a šťavnatosťou. Je ideálna voľba na grilovanie alebo dusenie. Aj pri tomto hovädzom steaku platí, že na prípravu stačí ochutiť soľou a čiernym korením, aby vynikla chuti dozretého hovädzieho mäsa.

Suroviny:


Chuck steak
olej
soľ
čierne korenie
cesnak
tymián

Postup:

1. Mäso vyberieme z chladničky na približne 30 minút, aby sa oteplilo na izbovú teplotu. Mäso len jemne potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Môžeme pridať aj čerstvé bylinky, ako tymián, alebo pretrieť pretlačeným cesnakom tesne pred grilovaním.

2. Medium – stredne prepečený. Vnútorná teplota mäsa je 60 stupňov, pečieme 4-5 minúty. Je prepečený do hĺbky, no vnútro je stále šťavnaté a ružové.

3. Po grilovaní necháme steak chvíľku odstáť, dáme naň plátok masla a prikryjeme na pár minút. Cibuľový lekvár, cviklový tatarák alebo jablkovo-rakytníkový lekvár výborne doplní chuť mäsa. Servírujeme s čerstvou bagetou alebo pečenými zemiakmi.

Dobrú chuť!

Stupne prepečenia:

Rare – mierne ružový. Vnútorná teplota mäsa je 52 stupňov, pečieme 2,5 minúty. Zvonku opečený, vnútri stále krvavý.

Medium rare – ružový. Vnútorná teplota mäsa je len 55 stupňov, pečieme 3-4 minúty. Zvonku je dokonale prepečený, vnútro je ružové, šťavnaté.

Medium – stredne prepečený. Vnútorná teplota mäsa je 60 stupňov, pečieme 4-5 minúty. Je prepečený do hĺbky, no vnútro je stále šťavnaté a ružové.

Medium well – takmer úplne prepečený. Vnútorná teplota mäsa je 65 stupňov, pečieme 5-6 minút, tu sa však už šťavnatosť mäsa stráca.

Well done – prepečený dokonale. Vnútorná teplota mäsa je 71 stupňov, pečieme 7-8. Mäso je už suché, spečené, jeho mäkkosť sa stratila.