Šťavnaté hovädzie steaky na grile
Suroviny:
360 g hovädzí steak (rump, flank, sirloin)
cibuľový lekvár/tatarák cviklový/jablkový lekvár s rakytníkom
olej
soľ
čierne korenie
cesnak
tymián
zemiaky/bageta
Postup:
1. Pokiaľ chceme dosiahnuť šťavnatý a mäkučký steak, vynikajúce je napríklad hovädzie mäso. Na gril odporúčame rump steak, flank steak alebo sirloin steak. Mäso vyberieme z chladničky na približne 30 minút, aby sa oteplilo na izbovú teplotu. Mäso len jemne potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Môžeme pridať aj čerstvé bylinky, ako tymián, alebo pretrieť pretlačeným cesnakom tesne pred grilovaním.
2. Po grilovaní necháme steak chvíľku odstáť, dáme naň plátok masla a prikryjeme na pár minút. Cibuľový lekvár, cviklový tatarák alebo jablkovo-rakytníkový lekvár výborne doplní chuť mäsa. Servírujeme s čerstvou bagetou alebo pečenými zemiakmi.
Dobrú chuť!
Stupne prepečenia:
Rare – mierne ružový. Vnútorná teplota mäsa je 52 stupňov, pečieme 2,5 minúty. Zvonku opečený, vnútri stále krvavý.
Medium rare – ružový. Vnútorná teplota mäsa je len 55 stupňov, pečieme 3-4 minúty. Zvonku je dokonale prepečený, vnútro je ružové, šťavnaté.
Medium – stredne prepečený. Vnútorná teplota mäsa je 60 stupňov, pečieme 4-5 minúty. Je prepečený do hĺbky, no vnútro je stále šťavnaté a ružové.
Medium well – takmer úplne prepečený. Vnútorná teplota mäsa je 65 stupňov, pečieme 5-6 minút, tu sa však už šťavnatosť mäsa stráca.
Well done – prepečený dokonale. Vnútorná teplota mäsa je 71 stupňov, pečieme 7-8. Mäso je už suché, spečené, jeho mäkkosť sa stratila.